2016. augusztus 22., hétfő

Hobby Beton - A kezdetek

Az építészetben már régóta teret hódított magának a látszó beton felület. Nagy kedvencem a beton konyhapult. Erről majd regélek még a blogon, de most haladjunk kisebb lépésekkel.

A kedvenc kézműves blogomon, (Színes Ötletek) melyhez kötődik személyes ismeretségem is, található jó néhány hobby betonból készíthető dekorációs ötlet. Ez inspirált engem is az első ilyen projektemhez.

Egy hobby kellék webáruházból rendeltem hozzá speciálisan erre a célra szolgáló betont, mert ezzel tudom a legszebb felületet elérni.
Először egy tál elkészítését tűztem ki célul, mivel arra valóban szükségem volt. Az előszobába kellett, ahova az apróságokat tesszük, pl. kulcsok.
A Színes Ötletek oldalon találtam egy kis füzetecskét is, mely kezdőknek szólt, hát rácsaptam arra is, és nekifogtam
Akit érdekel a füzetecske: Lakásdíszek kezdőknek betonból


A készítés menete:

A betontárgyak öntéséhez felhasználhatunk műanyag, erős karton, szilikon, fém, fa és gumi sablonokat.  Azokat a formákat, melyeket később nem tudunk levágni a kész betonról, kenjük be alaposan olajjal, hogy könnyen ki tudjuk majd emelni. Én alulra üveget használtam, és hibáztam is egy nagyot, mert az olaj valószínűleg lefolyt az oldalán és így belekötött.

Ha kikentük a formát, akkor álljunk neki a beton összeállításának, mert gyorsan köt. Mivel a száraz beton porzik, így a keverést inkább a szabadban végezzük el. A kiöntendő formához szükséges betont úgy tudjuk meghatározni, ha a kiöntendő formát vízzel töltjük meg, majd ehhez a mennyiséghez adjuk az előírt betont. ( Ez a remek ötlet is a füzetecskéből való) Én sima kanállal kevertem össze, könnyen le tudtam mosni, persze azonnal víz alá tettem, a keverőtállal együtt.

A kiöntésnél ügyeljünk, hogy a beton egyenletesen oszoljon el mindenhol, majd ütögetéssel, rázással eltüntethetjük a levegőbuborékok nagy részét. A felső tálba, ami a belső formát adta, súlyokat tettem, mert különben felnyomja a beton.
Minimum egy napig ne vegyük ki az öntőformából, és addig is vízszintes felületen tároljuk.  A beton elméleti kötési ideje 28 nap, de kisebb tárgyaknál, elég 1-2 hét.

Íme, ilyen lett: 

Nem állok meg egy tálnál, már tervezem a következő beton dísztárgyamat. Igazán fel lehet vele dobni a lakást.


Ha még több lakberendezési ötlettel szeretnétek találkozni, akkor kövessetek a facebook-on is.


2 megjegyzés:

 1. Kedves Erika azt szeretném tudni hogy mivel, milyen módon tudta biztosítani az öntendö tál vastagságát alul (a két edény között)?
  Ahogy nézem a fotót az alsó tál a jénai, a felsö tál pedig egy fehér müanyag keverö tál volt.
  Várom válaszát!
  Köszönettel, Mária

  VálaszTörlés
 2. Kedves Mária! A jénai volt alul igen, így láttam az oldalán, hogy meddig kell lenyomni a formát. De egy nem átlátszó tárgy esetében érdemes próbát végezni, hogy beteszünk alulra egy akkora tárgyat, amekkora vastagságot szeretnénk elérni, és beletesszük a formát, majd bejelöljük, hogy meddig kell majd lenyomnunk. Remélem tudtam segíteni.
  Üdvözlettel: Erika

  VálaszTörlés