2016. szeptember 11., vasárnap

Kerti ötletek - Sóderezés

A kertrendezés ideje inkább a tavasz, mint az ősz, de azért ebben is évszakban is vannak dolgok, amikkel szépíthetjük környezetünket.

Ha füvesítünk, akkor érdemes bizonyos helyeket kihagyni, mint például közvetlen a kerítés mellett, vagy olyan fák alatt, ahol az árnyék miatt nem olyan szép a gyep.

A nem füves területekre többféle variáció létezik, ezek közül most a sóder szeretném kiemelni.

Olcsó legyen, de szép is

Ha nem kerti díszkavicsokban gondolkodunk, hanem a hagyományos sóderben, akkor talán az egyik legolcsóbb anyag, amit tudunk használni, és még szépen is mutat.

Többféle szemcseméretben kapható. A nagy méreteket nem ajánlom, mert kényelmetlen rajta közlekedni. Én maximum 16 mm-es szemcseméretig javasolnám. Nekem is olyan van, és még jó rajta lépkedni, na persze nem mezítláb.

Aládolgozás

Javasolt minden esetben a sóder alá tenni geotextíliát, vagy fóliát, hogy ne nőjön ki a gaz. Valamint lehet alá fektetni egy úgynevezett kavicsrácsot is, így nem nyomódik szét a felület nagyobb terhelések hatására.

Én a saját kertembe nem tettem rácsot a sóder alá, és a kutyám a kerítésnél gödröket csinált bele a rohangálással. Így nekem elég sűrűn kell gereblyéznem, hogy szép egyenletes felületű legyen.

Lezárásnak használhatunk szinte bármilyen fűszegélyt. Viszonylag egyszerű ezeket a dolgokat letenni, igaz van vele munka, de magunk is elvégezhetjük.

Nekem ilyen lett az eredmény:

 :
előtte- utána

 :
ilyen lett


Ha még több kerti inspirációval szeretnétek találkozni, akkor kövessetek a Facebook-on vagy a Pinterest -en is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése