2017. július 20., csütörtök

Jártamban, keltemben szúrta valami a szemem - avagy építési esztétikai hibák beltéri ajtóknál

Nem tartom magamat egy "háklis" embernek, de ha lakásról van szó, akkor nem nagyon van olyan apró hiba, amit ne vennék észre. Így történt ez most is egy kis családi hotel fürdőszobájában.

Szép új csempék, szaniterek, és egy jó vastag fehér csík az ajtó tok és a fal között.

Íme:


Ugye milyen bosszantó az ilyen? Nézegethetjük évekig, mert ezt bizony javítani nem nagyon lehet.

Ebben témában elég jártas vagyok, mivel 7-8 évet lehúztam a nyílászáró szakmában, és a diploma munkámat is ebből írtam :)  Amikor az ajtó sarokba kerül, akkor csak nagyon pontos falfül mérettel lehet esztétikailag szép csomópontot alkotni....vagy ha van hely, inkább tegyük beljebb a nyílást.

Ez a probléma leginkább a csempézett falak estén okoz esztétikai bakit, de találkoztam már olyannal is, amikor az átlagnál szélesebb tokborítást választottak, és annak nem volt elég hely a sarokban, így le kellett vágni az egyik szélét. Gondolhatjátok milyen szépen mutatott az egyébként gérbe vágott tokborítás, amikor a hosszanti oldala 4 cm volt, a tetején, meg 6.

Ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek ezek a problémák, már a falazáskor érdemes kiválasztani, hogy milyen típusú ajtó lesz a nyerő, és szakmai tanácsot kérni az eladótól az ügyben. Ugyanis hiába mutogatunk majd a kivitelezőre, ha mi sem voltunk felkészültek a témában.

Hogy érthető legyen ez a tokborítás dolog, itt van egy rajz róla.

Forrás: Mantu ajtóstúdió
Ez egy átlagos 5 centis borításra vonatkozik, de vannak eltérő méretekben is.

Még két dologra érdemes figyelni ebben az ügyben (szintén találkoztam ezekkel a problémákkal a valóságban)

1. Tetőtér beépítésnél a ferde falra is vigyázzunk!

Itt is megfelelő falfülre van szükség a beépítéshez, hogy a tokborítást ne keljen megvágni. A lényeg, hogy ne csak az ajtónyílás méretével számoljatok, hanem a tokborítás teljes szélességi méretével, és ez a magasságra is vonatkozik!

Itt egy szemléltető példa erre:

A helytelen kialakítás:

Itt pedig a helyes kialakítás :

2. Csempe magassága ajtónyílásnál!

Ez a probléma nem is annyira a fürdőszobában jellemző, mert ott elég magasra szokott menni a burkolat, de például a wc-ben már más a helyzet. Ha mondjuk csak 1,5 vagy 1,8 méterig van a csempe, akkor ott a falvastagságra még rájön a burkolat + ragasztó vastagsága is. Így azon a részen, ahol már csak a festett fal van, egy elég nagy rés keletkezik a tok és a fal között. Ezt mondjuk lehet orvosolni, de nem biztos, hogy szép lesz. Általában az ilyen mellékhelyiségek elég keskenyek, és szinte az ajtó faltól-falig ér, így nem szembetűnő az a hézag, de azért vannak olyan alaprajzi elrendezések, ahol viszont látszik. 

Egy kis odafigyeléssel ezek az apró, de annál bosszantóbb hibák kiküszöbölhetőek. 

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél még több lakberendezési és dekorációs ötlettel találkozni, kövess a Pinterest-en vagy a Facebook-on is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése